Istoric

in constructie

  • Turneu Transilvania 91

În  vara anului 1991 Compania de Artă STUDIO 24 poposea în târgul Sighişoarei în periplul său transilvănean al primului turneu cu spectacole stradale făcut în România: TRANSILVANIA 91. Atunci tinerii studenţi s-au îndrăgostit de acest oraş şi s-au gândit că aici ar trebui să se întâmple ceva.
Mihai Serghei TODOR, liderul Companiei şi Gabriel APOSTOL, actor la Teatrul Ţăndărică (atunci student la UNATC), au ideea unui Festival Medieval.

  • Primul Festival Medieval - 1992

În mai 1992 această idee este pusă în practică prin SCAT CONCRET (organizaţie alcătuită majoritar din membri Companiei), alături de ODT MUREŞ şi Primăria Sighişoara, susţinută de Ministerul Tineretului şi Sportului luând naştere prima ediţie a  Festivalului de Artă Medievală pentru Tineret (SCAT CONCRET a mai participat la organizare ediţiilor din 1994 -  1996).

  • Atelierele medievale - 1994, 1995, 1996, 1997, 1998

În 1994, la cea de-a doua ediţie, cu câtva timp înainte şi-n timpul Festivalului, s-a lucrat la spectacolul "Jederman" sub directa coordonare a doamnei regizor Cătălina Buzoianu.
În 1995, la a treia ediție, cu zece zile înainte de Festival, la Sighișoara, SCAT CONCRET, a organizat ATELIERUL de TEATRU MEDIEVAL, ca manifestare în afara Festivalului, menit să pregătească desfăşurarea acestuia şi a unor spectacole ce au fost prezentate pe parcursul său.
Atelierul şi-a desfăşurat activitatea an de an până în 1998 (în 1999, în perioada festivalului Compania STUDIO 24 a fost invitată în Lecce pentru un proiect de schimb de tineret). 

  • La Corte degli Commedianti - Italia: Lecce, Otranto, Ostuni - 2000


In primavara anului 2000 regizorul Mihai Serghei Todor (regizorul si liderul Companiei Studio24, initiator al Festivalului Medieval de la Sighisoara) si scenografa Clara Daranga (scenografa companiei) sunt invitati de către Compania Specimen Teatro din Lecce pentru o colaborare artistica multipla.
Ca urmare s-a materializat ideea unui proiectul itinerant de cultură şi creaţie artistică denumit Curtea comedianţilor (La Corte degli Commedianti, denumire ticluita de regizorii Mihai Serghei Todor si Salvatore Gervasi), ca o idee comună celor doi regizori Salvatore Gervasi si Mihai Serghei Todor, împreună cu Mariella Salierni, Claudio Prima și Clara Dărângă. Un proiecte întrunea  momente de teatru medieval si de commedia dell'arte, dans medieval, muzica traditionala, expozitie de costume, arme, instrumente medievale, steaguri...  

Prima ediţie s-a derulat la Lecce, Ostuni, Otranto (localităţi din sudul Italiei) în organizarea Companiei "SPECIMEN TEATRO" cu colaborarea Companiei de Artă "STUDIO 24" în luna aprilie 2000. Aici s-au prezentat exponate diverse ale culturii  tradiţionale şi sacre, parada costumelor medievale, instrumente medievale, momente de viaţă cotidiană a comedianţilor, concerte, precum şi o serie de spectacole commedia dell'arte, lucrate anterior în ateliere.

  • Curtea Comediantilor - Sighișoara, București - 2000

Între 22 iulie - 2 august 2000  la Sighişoara şi Bucureşti a avut loc etapa a doua a Curţii Comedianţilor  în cadrul Festivalului de Artă Medievală. Aici Companiile STUDIO 24 şi SPECIMEN TEATRO au prezentat concerte, spectacole de teatru, expoziţii de costum medieval, fiind unul din punctele de atracție din cadrul Festivalului.
Primele zile s-au susţinut Ateliere închise de dansuri tradiţionale, de percuţii şi teatru.
În perioada Stagiunii Comedianţilor de la Sighişoara publicul a umplut în fiecare zi piaţa de la liceul de muzică bucurându-se de în egală măsură de evoluţia comedianţilor, dar şi de muzica specială a Companiei SPECIMEN. Au fost trei zile de momente artistice ce aduceau aminte de vechii ambulanti ai evului mediu, renascentist si chiar baroc. Au fost spectacole de Commedia dell'arte (Gli amori di Pulcinella, Incuracturile lui Brighella, Umbre suntem), de poezie si muzica medievala (Truverii), parade de costume, concerte traditionale si medievale (Tarantella del sud - Specimen Teatro, Lecce), ateliere deschise.

Edtapa a treia s-a desfăşurat  între 26 octombrie - 3 noiembrie la Bucureşti, Rm. Vâlcea, Brăila şi Buşteni, prezentându-se spectacole pentru copii, de commedia dell'arte, concerte, protagonisti fiind tot cele două grupuri Specimen Teatro si Compania Studio 24.

De atunci Curtea Comedianților și-a desfășurat activitatea an de an în România - pentru început la Sighișoara (2000, 2001, 2007) și București (2000 - 2009), Râșnov (2003 - 2014), Sibiu (2007) , Hunedoara (2014) și din 2014 până în prezent la Alba Iulia 


2001 - tot la Sighisoara, dar si Bucuresti - Curtea Veche
2002 - Bucuresti - Hanul lui Manuc unde se desfasoara Prima Cina medievala
2003 - Curtea Comediantilor se muta la Rasnov - Cetate, reprezentatii la Bucuresti - Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti
2004 - Curtea Comediantilor - Rasnov - Cetate si Bucuresti - Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti
2005 - Rasnov - Cetate, Bucuresti - Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", cu reprezentatii si la Sighisoara
2006 - Rasnov - Valea Cetatii, Bucuresti - Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" , reprezentatii la Sighisoara si Suceava - cetate
2007 - Rasnov - Cetate si Centru, Sighisoara, Sibiu - Piata Mica, Bucuresti - CCSB, si reprezentatii la Suceava - Cetate
2008 - Rasnov - Cetate si Centru, Bucuresti - Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" , reprezentatii la Sighisoara
2009 - Rasnov - Cetate, Bucuresti - Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" , reprezentatii la Sighisoara
2010 - Peregrinari ale TRUVERILOR prin Medias, Cincu, Biertan / Stagiunea Comediantilor in Sighisoara, Ateliere si Stagiune in Rasnov
2011 -
2012 -
2013 - Ateliere si Stagiunea Comediantilor la Rasnov / PEREGRINATIO la Sebes, Sighisoara, Suceava
2014 - Ateliere la Rasnov, Alba Iulia, Hunedoara / Stagiunea Comediantilor la RAsnov si Alba Iulia / Ateliere deschise la Craiova, Bistrita, Hunedoara / PEREGRINATIO - Craiova, Bistrita, Sighisoara, Suceava, Hunedoara