marți, 21 iulie 2020

CURTEA COMEDIANTILOR IN AL 20-lea AN

CURTEA COMEDIANȚILOR
Atelier European de Artă Medievală, Renascentistă și Tradițională 
a ajuns la 20 de ani.
Curtea Comedianților a apărut în anul 2000, consecință a Festivalului Medieval de la Sighișoara, ca un atelier de descoperire a lumii artistice medievale. 
Atunci, Mihai Serghei Todor - unul din inițiatorii Festivalului de la Sighișoara (1992) - împreună cu Clara Dărângă (ambii de la Compania STUDIO 24 din CCSB și membri ai SCAT CONCRET) discutau cu Salvatore Gervasi și Mariella Salierno (de la SPECIMEN TEATRO) în vederea realizării unui proiect asemănător în Italia. În urma acestei colaborări s-a născut ideea Atelierului Curtea Comedianților ce a pornit în Italia și ajuns în România la Festivalul Medieval de la Sighișoara ca parte din programul acesteia.
Proiectul Curtea Comedianților este un proiect dedicat tinerilor dornici de a descoperii arta veche a comedianților și a perioadei medievale și renascentiste.
Proiectul are mai multe acțiuni (etape):

 • Atelierele închise - principala acțiune: un cantonament / tabără de lucru prin care tinerii se strâng pe timpul verii și lucrează împreună în diferite ateliere : teatru, dansuri istorice, muzică veche, scenografie, jonglerie, arta mânuirii armelor medievale, chiar și gastronomie medievală
 • Ateliere deschise - când se lucrează cu spectatorii ocazionali
 • Stagiunea Comedianților - când se prezintă spectacole și momente pregătite în ateliere, precum și spectacole realizate aprioric sau ale grupurilor invitate
 • Peregrinatio - ateliere deschise și momente prezentate în cadrul altor manifestări de gen
 • Cantus Hibernus - momente realizate pentru sărbătorile de iarnă

În cei 20 de ani Curtea Comedianților s-a perindat cu ale sale Ateliere închise de la Sighișoara, la București, Râșnov, Alba Iulia și a revenit la Sighișoara.
În acest an din cauza restriștii cauzate de pandemie a trebuit să ne rezumăm la o desfășurare minimală și dincolo de numărul redus de participanți avem și o susținerea financiară redusă, alături de noi fiind cei ce ne-au susținut proiectele noastre medievale de la începuturi (din 1992) : Fundația pentru Tineret a Municipiului București.
CURTEA COMEDIANȚILOR la 20 de ANI se desfășoară în perioada 17 - 26 iulie, la Sighișoara în organizarea SCAT CONCRET, în parteneriat cu Fundația pentru Tineret a Municipiului București și susținere din partea Asociației pentru Educație Deschisă Sighișoara. Participanții sunt membrii trupelor din Casa de Cultură a Studenților din București: Compania de Artă STUDIO 24 și Grupul de Muzică Medievală și Tradițională TRUVERII. Proiectul este și un cantonament al acestora având în vedere că din martie aceștia nu au putut să repete în instituția amintită, unde a luat ființă mișcarea medievală din România. Atelierele care se desfășoară sunt cele de teatru medieval, muzică medievală, dansuri istorice, scenografie, gastronomie medievală.

În zilele de 25 - 26 iulie Curtea Comedianților se deschide publicului la Sighișoara, prin Stagiunea Comedianților în toate condițiile de siguranță conforme cu cerințele situației de alertă (asigurarea distanțierii fizice, a controlului și dezinfectării, cu participarea unui număr redus de spectatori, în limita a cca 60 de spectatori ) și este dedicat  Festivalului SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ care anul acesta nu se poate desfășura din cauza situației pandemice.
Locul de desfășurare este în curtea A FI After school din spatele Săli polivalente RADU VOINEA. 
vor participa:
Compania de Artă STUDIO 24 - CCSBucurești
Grupul de muzică medievală și tradițională  TRUVERII - CCS București
Grupul de Reconstituire Istorică TERRA ULTRASILVANA - Brașov
Teatrul SKEPSIS - CCS Alba Iulia
Compania PETER PAN - Câmpina

PROGRAM:
SÂMBĂTĂ 25 iulie
14:00 - 17:00
- circuit activități medievale :

 • Tabăra militară medievală - TERRA ULTRASILVANA
 • Demonstrații de mănuire a armelor medievale - spadă și arc - TERRA ULTRASILVANA
 • Tir cu arcul tradițional - TERRA ULTRASILVANA
 • Teatru Medieval - Farse Medievale - Compania de Artă STUDIO 24
 • Atelier de pictură pe scuturi - Curtea Comedianților
 • Atelier de dansuri Istorice - Truverii și grupul de dansuri istorice A FI MEDIEVAL
17:00 - 19:00
- eliberarea spațiului
19:00 - 21:00
- spectacol și concert
 • Spectacol de commedia dell'arte trupa SKEPSIS 
 • Concert muzică medievală PEREGRINATIO - grupul TRUVERII
DUMINICĂ 26 iulie 
12:00 - 14:00
- spectacol pentru copii 
- activități de tabărăr medievală
- ateliere


Intrare cu donație

Publicul spectator este rugat să păstreze distanța de minim 2m, să poarte măști pe timpul spectacolelor și să ia loc pe scaune în cazul spectacolelor pe scenă. De asemenea este rugat să respecte indicațiile organizatorilor. Vă mulțumi și vă așteptăm!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu